Igazi foszlós fonott kalács

Igazi foszlós fonott kalács

Hozzávalók:

  • 2 kalácshoz 3-as vagy 4-es fonattal
  • 75 dkg (2/3
  • 10 dkg olvasztott teavaj
  • 1 (42 g) friss élesztő
  • fél liter tej - langyos !
  • 2 csomag vaniliás cukor+ 1 csapott evőkanálnyi kristálycukor
  • 1 nagy csipet só(3 újjal nyúlsz a sóba -hüvelyk+mutató+középső)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5-10 dkg mazsola( ez mindegy mennyi, amennyit szeretnél bele)
  • 1-2  tojás sárgája lekenéshez a végén

Elkészítése:

 1 dl langyos tejbe (nehogy forró legyen csak langyos) belemorzsoljuk az élesztőt és egy kiskanál cukrot, elkeverünk, meleg helyen lefedve és hagyjuk 20 percig kelni. Közben egy nagy, nehéz tálban kimérjük a kétféle lisztet. A vajat megolvasztva és a maradék tejet megmelegítve, félretesszük. A mazsolákat egy közepes tálkában leforrázva hagyjuk 10 percig ázni. Előkészítjük a 2 csomag cukrot és a megmosott héjú citromot. Nem huzatos, meleg helyen kezdhetjük.

 A liszthez belereszeljük a citrom héját, összekeverjük, majd kis mélyedést csinálunk a lisztbe –bele öntve a fölfutott élesztőt-kikaparva mind egy cseppig.. Majd mehetnek a cukrok, sók és apránként(fél decinként) a langyos tej, mindig hozzáöntünk egy kicsit és aztán gyúrjuk, bal kézzel fogva a tálat , jobb kézzel, 4 újjal-kihagyva a kisujjat, dagasztjuk, gyúrjuk.
Az állaga nagyon fontos: először nagyon ragad, 10 perc intenzív gyúrás után egyre jobb, a fél liter tejre szükség lesz, viszont lehet, hogy kell még egy kicsi-nem szabad, hogy túl nehéz legyen a tészta, könnyed-légies érzés, minél könnyebb, annál jobb, viszont ne folyjon. 20 percet folyamatos gyúrás után, adagoljuk hozzá 3 részben a megolvasztott vajat(ha visszakeményedett, olvaszd újra.) Ettől könnyebben lesz gyúrható a tészta nem fog ragadni, viszont még mindig könnyű legyen. Hozzáadjuk a mazsolát.
Továbbra is jó jel ha hólyagok lesznek a tésztán!!! Elvegyült a vaj- letakarjuk, 1 órán át keleszted meleg helyen.

Mikor megkelt a duplájára, enyhén lisztezett felületre kiborítva a tésztát, 6 egyenlő részre vágjuk(én még mérni is szoktam). Kis gombócokat gömbölyítesz belőle a jobb kezünkkel (nem 2 kézzel a markodban, hanem az asztalhoz enyhén nyomva, kicsit rátámaszkodva és jobb kézzel göngyölgetni egyesével őket).

 Ha kész, letakarjuk őket, 10 cm távolságra egymástól, és megint 45 percig keleszteni. Miután ez az idő is lejárt, két kézzel szintén támaszkodva kukacokat nyújtunk belőlük:20-25 centiseket. 3-at összecsípünk a végén és MINDEGYIKET egyesével egy kicsit megtekerjük(fogod a fonat 3 csücskét, amit összecsíptél és egyesével a másik kezeddel megcsavarod a kukacokat(ettől lesz még foszlósabb) Befonjuk, a végén szintén összecsípjük a 3 véget és alátűrjük a fonatnak, sütőpapírral kibélelt tepsibe(nagy tepsibe) beletesszük. A másikkal ugyanígy  berakjuk az egyik mellé, így kicsit összefogják majd egymást. Mikor a tepsiben van mindkettő, lekenjük a felvert sárgájával és kelesztjük 45 percet, mikor letelt, újra lekenjük a maradék sárgájával és a 180 fokra , alul felül sütő, nem légkeveréses sütőbe betesszük (értelemszerűen ilyenkor már nem tudsz a sütőben keleszteni az utolsó fázisban)

Mikor olyan barna, mint a csokoládé (hamrabb NE vedd ki, mert "szivacsos" lehet a közepe) KÉSZ!

 Állj ellent a kísértésnek és ne vágd fel rögtön, hagyd egy kicsit kihűlni, kb 20 percet, kizárólag nagy éles, nem recés késsel!!-azt majd másnap

Ha elrontottad:Pl.nem kel meg a kalácsod, valószínűleg  nem volt elég friss az élesztő, semmi gond, süsd meg , kicsit keményebb lesz de somlóinak tökéletes lesz és ízre finom lesz mert a vajtól puha marad. Sok apró részlet a tökéletesség miatt van a receptben, pl.hogy megtekerjük a fonatokat, 2x kenjük le…nem létfontosságúak, a kalácsod ízre mindenképpen finom lesz!
Nem titok, hogy elsőre nem biztos, hogy tökéletes lesz de a 3. sütésnél már szálkáira fog foszlani a kalácsod!

                                                                                                                                             Jó étvágyat!

Pillanatok

Próbáld meg te is

Copyright © 2014 Szarka Zsófia. Minden jog fenntartva.

Weboldal és portál készítés: JUHOSYS