Provance-i baguette

Provance-i baguette

Hozzávalók 4 személyre:

1.      40 dkg búzaliszt

2.      240 ml vízl

3.      20 g friss élesztő

4.      12 g só

5.      6 g cukor

6.      2 ek olivaolaj

Töltelékhez:

1.      2 ek szárított bazsalikom

2.      2 gerezd reszelt fokhagyma

3.      20 db koktélparadicsom

4.      kis csokor petrezselyemzöld

5.      fél dl olivaolaj

6.      frissen őrölt bors, só

Formázásnál:

 

Liszt,búzadara

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk:
Először a száraz alapanyagokat keverjük össze egy fakanállal, kezünkkel majd az élesztőt belemorzsoljuk és lassan adagoljuk hozzá a langyos vizet.
10 percen keresztül intenzíven dagasztunk. Igyekezzünk mindig csak az egyik kezünket használni a másikkal pedig a tálat fogni, így jóval egyszerűbb és tisztább munka lesz egy tésztagyúrás.
Mikor nem darabos, nem ragadós, a kéztől és a tál falától elváló, szép sima felületű, puha tésztát kaptunk, akkor félretesszük, meghintjük fél ek lisztet, letakarjuk és 50 percet kelesztjük.
Külön dícséretes ha némi hólyagokat, buborékokat fedeztünk fel a kész tésztánkon, mert akkor tökéletes!!
Ezalatt a belevaló ínyencségeket előkészítjük: a koktélparadicsomokat vastagabb karikákra vágjuk(én egy darabot max.3 felé szoktam szeletelni), egy tálikóba rakjuk, összekeverjük az olivaolajjal, fél kk sóval, bazsalikommal, reszelt fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemzölddel.(bármivel kombinálható)
A sütőt 220 fokra előmelegítjük, a készre kelt tésztánkat pedig újra elővesszük és egyforma nagyságú kis golyókra osztjuk fel. Kb 8 db jön ki belőle. Ezeket 15 cm hosszúságúra kinyújtjuk majd jön az egyszerű ám szuper kis művelet, amitől bagett forma lesz:a kis kukacunk hosszú felének két szélét becsípjük középre, így csúcsos lesz hosszában a bagett közepe, azt lenyomkodjuk az ujjunkkkal, majd újra kívülről befelé a közepére csípjük a tésztánk széleit, ezt megismételjük 3x-így kap egy stabil gerincet a baguette, kicsit belisztezzük, búzadarával megszórjuk és éles késsel mélyedéseket vágunk, mint a kenyérben egyébként is szokásos módon de ebben az esetben a baguette feléig vágunk mélyen, hogy ezekbe a kis üregekbe tudjuk belehelyezni a fűszeres paradicsomunkat. 
Mikor ezt megtettük még sóval hintjük a kifliket és frissen őrölünk rá némi borsot és mehetnek be az izzó sütőbe!
Mikor aranybarnára, kissé ropogósra sültek, nagyjából 8 perc, akkor kivehetjük őket de nagyon ne hűtsük ki, hiszen langyosan az igazi, mint minden péksütemény.
Az egyik személyes kedvenc receptem és vendégváró fogásom. Nem könnyű elrontani és mindig hatalmas sikere van, valamint az életbenmaradási ideje maximum: 10 perc!(de csak illedelmes vendégek esetén) ;)
                                                                                 

 

                                                                                                                                             Jó étvágyat!

 

Ha elrontottad: Ezt nem tudod! :) Mindeképpen meg kel a tészta, csak a baguette formája nem biztos, hogy tökéletes lesz-de azért mennyei marad az íze! :)

Pillanatok

Próbáld meg te is

Copyright © 2014 Szarka Zsófia. Minden jog fenntartva.

Weboldal és portál készítés: JUHOSYS